pátek 1. května 2009

Watchmen - hit dneška


Stačilo, aby byl komiksový vrchol - tedy komiks Strážci zfilmován a okamžitě se zase čte a je o něj zájem... U nás tak vyšlo 2. vydání tohoto díla a celosvětově je v prodeji i hra Watchmen: The End is Night. Pokud jste nečetli, vřele doporučuji, je to skutečné veledílo a mnoho ocenění, které získalo mu právem patří. Film je také dobrý a ostudu nedělá - no a hra ... pokud se chcete jen odreagovat, klidně berte.

Z wikipedie nábízím seznam hrdinů, později přibude další info.

Komediant / Edward Blake: Jeho smrt je začátkem celého příběhu a dále se objevuje pouze v retrospektivách a jeho povahové rysy odkrývají ostatní postavy. Komediant je založena na postavě Peacemakera od Charlton Comics a má určité rysy špióna jménem Nick Fury od Marvel Comics. Moore a Gibbons ho viděli "jako Gordona Liddyho (měl důležitou roli ve vloupání do Watergate), akorát ještě většího a drsnějšího". Pouze on a Dr. Manhattan jsou vládou tolerováni poté, co vešel v platnost Keenův zákon, který superhrdiny postavil do ilegality. Přestože se pokusil ve 40. letech znásilnit Hedvábný přízrak, sešit číslo 9 ho odhaluje jako otce Laurie.

Dr. Manhattan / Jonathan Osterman: Bytost s nadlidskými schopnostmi ve službách americké vlády. Vědec Jon Osterman získal své schopnosti, když byl uzavřen v roce 1959 v komoře na extrahování inherentního pole. Dr. Manhattan byl založen na postavě Captain Atoma od Charlton. Moore si ale uvědomil, že Manhatten jako jakýsi "kvantový superhrdina" má daleko větší potenciál. Na rozdíl od ostatních postav, které postrádají vědecké vysvětlení svých kořenů, se Moore při tvorbě postavy Dr. Manhattana ponořil do problémů jaderné a kvantové fyziky. Autor věřil, že člověk, který by žil v kvantovém vesmíru, by nevnímal čas lineárně, což by ovlivnilo jeho pohled na záležitosti lidí. Moore se také chtěl vyhnout vytvoření postavy bez jakýchkoliv emocí, jako je třeba Spock ze Star Treku, a tak ponechal Dr. Manhattanovi lidské návyky, ale celkově ho od lidí odcizil. Moore si vybavuje, že si nebyl jistý, jestli mu DC dovolí zobrazovat postavu, která je úplně nahá. Gibbons chtěl zachovat vkusnost při zobrazení a pečlivě vybíral momenty, kdy jeho nahotu ukázat, a "vybavil" ho jako klasické sochy, aby čtenářova pozornost nebyla rušena.

Sůva / Dan Dreiberg: Superhrdina na odpočinku, který využívá pomůcky odkazující k sovám. Sůva je založen na postavě Teda Korda z Blue Beetlea. Stejně jako Ted Kord i Sůva měl svého předchůdce, bojovníka se zločinem v důchodu, Hollise Masona. Když Moore sestavil pro Gibbonse základní popis postavy, Gibbons jí dal kostým a jméno, které si vymyslel, už když mu bylo dvanáct. Richard Reynolds v knize Super Heroes: A Modern Mythology poznamenal, že i přes původ postavy mají motivy Sůvy více společného s postavou Batmana. Podle Klocka jeho civilní vzhled "připomíná impotentního Clarka Kenta ve středních letech".

Ozymandias / Adrian Veidt: Veidt, jehož kresba je inspirována Alexandrem Velikým, bývalý superhrdina jménem Ozymandias, je ve výslužbě a zabývá se vlastním podnikáním. O Veidtovi se říká, že je nechytřejším člověkem planety. Ozymandias byl přímo inspirován Peterem Cannonem - Thunderboltem, kterého Moore obdivoval kvůli plnému využití jeho mozkové kapacity a absolutní fyzické a duševní kontrole. Richard Reynolds poznamenal, že jeho motiv "pomoci světu" staví Veidta do pozice, která je normálně přisuzována komiksovým padouchům, a v tomhle smyslu je tedy hlavním "padouchem" série. Gibbons dodal: "Jeho nejhorší vlastností je povyšování nad ostatní lidi, pohrdání lidstvem."

Rorschach / Walter Kovacs: Strážce nosící na obličeji bílou masku obsahující symetrické, ale neustále se měnící skvrny. Pokračuje v pronásledování zločinců, přestože je stíhán zákonem. Samotný charakter Moore vytvořil podle postav Mr. A nebo The Question, které vymyslel komiksový spisovatel Steve Ditko. Komiksový historik Bradford W. Wright popsal Rorschachovo vidění světa jako "černo-bílé, které na sebe bere různé podoby, ale nikdy neslije do šedivé, stejně jako skvrny v testech jeho jmenovce". Moore řekl, že až do čtvrtého dílu nepřemýšlel o Rorchachově smrti. Pak si ale uvědomil, že když Rorschach odmítne udělat kompromis, tak nemůže přežit do konce.

Laurie Juspeczyková / Hedvábný přízrak: Dcera prvního Hedvábného přízraku (jejich vztahy jsou napjaté) a Komedianta. Byla milenkou Dr. Manhattana. Hedvábný přízrak je částečně založena na postavě Nightshade od Charlton, Moore ale nebyl s touto postavou spokojený a přidal jí něco z hrdinek jako Black Canary nebo Phantom Lady.

Žádné komentáře: